Gyakori kérdések

DA LI IZABRATI PVC ILI ALUMINIJUMSKU STOLARIJU?

PVC STOLARIJU predlažemo za stambeni prostor.
Izolacija je mnogo bolja kod PVC prozora zato što je PVC kao materijal izolator a aluminijum provodnik.
ALUMINIJUMSKU STOLARIJU preporučujemo za poslovne objekte, pregradne zidove, staklene fasade…Zašto ? Ima veću otpornost na atmosferske uticaje, veću izdržljivost kod temperaturnih razlika, mogucnost izrade elemenata velikih dimenzija zbog mehaničkih karakteristika. U odnosu na PVC stolariju, ima manju izolacionu vrednost, koja je bitna kod stambenih objekata, čak i uz korišćenje alu profila sa termo prekidom (poliamidnom trakom), koja razdvaja spoljašnji deo od unutrašnjeg dela alu profila.

ODRŽAVANJE STOLARIJE

Odmah po montaži treba ukloniti zaštitnu foliju sa prozora.Ako ne uklonite na vreme zaštitnu foliju ,zbog uticaja toplotnog i UV zračenja sunca lepak sa folije ostane na PVC profilu.
Nečistoća sa prozora se uklanja jednostavno, uobičajenim sredstvima za pranje, mlakom vodom i mekom krpom.
Staklo se čisti pomoću čiste, tople vode i krpe za staklo
Prilikom čišćenja i pranja prozora i stakla treba voditi računa da ne koristite abrazivna sredstva i sredstva koja sadrže rastvarače (razređivače,acetone…) i čvrste predmete(špahle,žičane četke,skalpele…)
Najmanje jednom godišnje treba podmazati svaki pokretni deo okova (mehanizma) mašinskim uljem, da bi mehanizam funkcionisao.
Dihtunzi – gume se peru i čiste toplom vodom ili sredstvima za održavanje gume. Preporučljivo je da se sve gume dva puta godišnje (pre i posle zime) premažu glicerinskim uljem, kako bi guma ostala masna i vlažna .To se naročito odnosi na spoljne gume koje su izložena vremenskim uticajima(prašina,kiša,sneg…)

STAKLA

Staklene površine na prozorima zauzimaju i više od 70% ukupne površine stolarije i zato je od velike važnosti da se izaberu odgovarajuća stakla pri ugradnji stolarije. Standardno staklo za aluminijumsku i PVC stolariju je termopan staklo koje značajno smanjuje toplotne gubitke. Najčešće se koristi termopan paket 4+16+4 što znači da se ovaj paket sastoji od 4mm FLOAT stakla, termopan lajsne od 16mm (medjuprostor) i 4mm FLOAT stakla.
Takođe u ponudi imamo i troslojni termopan paket, i termopan dvoslojni ili troslojni, poboljšan niskoemisionim staklom i punjen argonom.
Takođe, stakla mogu biti i neprovidna, ukoliko se ima potreba da se ne vidi u prostoriju.

ZAŠTO SE POJAVLJUJE KONDENZACIJA NA PROZORIMA?

PVC I ALU stolarija puno više i bolje zaptiva od stare drvene stolarije. Samim tim, i odvođenje nastale vlage iz prostorije je sprečeno. Zbog toga se ona skuplja na staklu novih pvc ili alu prozora.
Do pojave kondenzacije dolazi najčešće zimi, kada je razlika između unutrašnje i spoljašnje temperature velika i to najpre na nezaštićenim mestima kakvo je obod stakla na prozorima.Ukoliko ovakvi uslovi traju duže vreme,može doći i do pojave plesni. Stolarija novijeg tipa (PVC ili aluminijum) je termički izolator i hidro izolator (ne provodi vlagu i toplotu) dok stolarija starijeg tipa delimično provodi vlagu i slabije dihtuje.Ugradnjom stolarije novijeg tipa dobijamo da zimi ne gubimo toplotu iz objekta ali takođe vlaga ostaje u objektu i ako ne dođe do provetravanja prostorije, ta vlaga se pojavljuje u obliku rose na staklu prozora. Prozor pokazuje znatno veći koeficijent toplotne provodljivosti od dobro izolovanog zida, pa je temperatura unutrašnje površine prozora niža od temperature zida, odnosno, suvišna vlaga iz vazduha se taloži na hladne površine. U ovom slučaju površina prozora je hladnija od površine dobro izolovanog zida i zbog toga se kondenzacija pojavljuje prvo na prozorima.
Šta još utiče na pojavu kondenza?
Novoizgrađeni objekti poseduju određenu količinu vlage, i isušivanje vlažnost iz zidova može trajati i godinama.
Postojanje vlage u zidovima
Velika količina cveća u prostoriji
Isparavanje od kuvanja, pranja, sušenja odeće
Nedavno malterisanje, farbanje zidova
Šta je potrebno da se spreči kondezacija?
Redovno provetravanje prostorija, dva do tri puta dnevno, jer se na taj način dolazi do adekvatne razmene vazduha i odvoda vlage iz prostorije.
Pravilno provetravanje je naročito važno za vreme grejne sezone. Preporučuje se otvaranje prozora širom, na samo par minuta, čime se obezbeđuje razmena vazduha. Ovaj postupak treba ponoviti 2 do 3 puta na dan. Svež spoljni vazduh se brzo zagreva i može ponovo da primi vlagu koja se naknadno pri sledećem provetravanju odvodi napolje. Naročito je važno večernje provetravanje, jer u ovo doba usled kuvanja, tuširanja ima dosta vlage u vazduhu. Noću obično u prostoriji temperatura opada za par stepeni usled čega sposobnost vazduha da primi određenu količinu vlage opada. Rezultat svega je pojava kondenzata i to najčešće na staklima prozora.